Dags att mata fåglarna

Fågelmatare från Savannahome

Fågelmatare från Savannahome

Monkey Orange in the wild

Monkey Orange in the wild

Monkey orange collection

Monkey orange collection

Snart är det vinter och dags att  mata fåglarna. Savannahome har en handgjord vacker fågelmatare tillverkad av en vild frukt som lokalt kallas för Mzimbili eller “monkey orange” (strychnos spp.). En perfekt fågelmatare för de mindre fåglarna under vintern.

Maipen grundades 2001 av Michael Mwandila, en man med en stor passion för allt eko-vänligt. Visionen för verksamheten är att kunna minska nedhuggningen av träd genom att erbjuda en alternativ inkomst för befolkningen på den zambiska landsbygden och samtidigt utbilda människor i miljöfrågor.

Miapen köper frukterna från fem grupper i områden kring Lusaka och Kabwe under säsongen juni-november. Frukterna torkas sedan och olika föremål tillverkas, ingenting av frukten går till spillo.

En hållbar produkt på alla sätt.

Skogarna i Afrika försvinner fyra gånger snabbare än i andra delar av världen.  Avskogning i Afrika är förknippad med mänsklig aktivitet.  I Afrika använder ungefär 90 procent av hela kontinentens befolkning  brännved för matlagning. I Afrika söder om Sahara, består ved för  52 procent av alla energikällor.

Related Articles:

http://www.svt.se/2.108068/1.1579639/snabb_avskogning_i_afrika

http://utveckling.mkfc.se/2009/05/snabb-avskogning-i-afrika/

http://web.mit.edu/africantech/www/articles/Deforestation.htm

2 thoughts on “Dags att mata fåglarna

  1. Fashinerande blogg du har! Såg att du hade varit inne hos mig, så jag blev nyfiken. Har en kusin som är nere i Afrika nu, i Matanana Tanzania. Hon bygger barnhem som volontär och började med det för tre år sedan, och jag skulle tro att hon blir kvar denna gången. Det är hennes hem nu säger hon. Jag älskade det du skrev om barns leksaker numera. Det är så sant… Nu har mina barn en hel del, det måste jag erkänna, men jag är oerhört noga, men att dom får spara till sina saker och att de skall lära sig pengars värde, samt att alla inte har sån tur att det finns mat på bordet…

    Keep up the good work! Kramar Lena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s