En zambisk måltid i ett svenskt hem

Mitt hem känns nog ganska svenskt trots att det ligger mitt i Zambia. Det bryggs gevalia kaffe och äts kaviar, bakas bullar och kladdkaka. Men några gånger i veckan kokas det också nshima, den zambiska huvudfödan. Det är en tjock gröt kokt på majsmjöl som sedan äts med olika tillbehör. Ofta har folk bara råd med grönsaker och man kokar dem med tomat och lök. Med grönsaker menas blad från alla tänkbara växter, blad från pumpaplantan, från sötpotatis, kasavaplantan, olika vilda växter som i våra ögon räknas till ogräs. Man äter gärna torkad fisk till det, eller kanske inälvsmat, men det ultimata favorit tillbehöret är stekt kyckling. Denna nshima tillagas i varje zambiskt hem till både lunch och middag, en zambier har inte riktigt ätit förren han/hon fått sin nshima! Mina barn älskar nshima, och inte konstigt att det är en favorit då det äts med händerna!

Nshima, kyckling och pumpablad

1 thought on “En zambisk måltid i ett svenskt hem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s