Afrikanska köttbullar

Köttbullar är en favorit hemma hos oss, och det är ju en svensk klassiker som är lätt att laga trots att vi bor i södra Afrika. Nu närmar sig julen och som vanligt gör vi vårt bästa för att få till ett svenskt julbord till julafton, med skinka, sill, prinskorv och förståss köttbullar. Men kanske blir det en Afrikansk variant denna gång. Jag provade nämligen häromdagen att göra köttbullar på viltfärs, från Eland, Afrikas största antilop. De var mycket goda. Vi har ätit en hel del viltkött de senaste veckorna då maken, med far och son i följe, åkte på jakt för inte så länge sen. Han hade blivit erbjuden att skjuta en Eland tjur och en Kudu tjur på en privat viltgård. Det blev ett minne för livet inte bara för den yngsta följeslagaren. Nu är frågan om det går för sig att leka lite med traditionerna och servera en afrikansk version av en svensk klassiker på julbordet?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 thought on “Afrikanska köttbullar

 1. Gratulerar till det senaste tillskottet. Lite omvänt blir det denna generation 3 pojkar och en flicka. Tvärtom sist. Hoppas allt är bra.

  Ett tips till dig Elina är att späd gärna köttbullssmeten med grädde eller malet fläskkött. Jag tycker att köttbullarna blir torra från svenskt viltkött annars. Kudun är nog ganska mager efter torrperioden skulle jag tro. Du kanske redan gör det men jag kan inte hålla tyst om min upptäckt.
  Har följt Barbros blogg här i 6-7 veckor. Vilken kvinna. Arbetsledare, ekonom, kommunikatör,socialarbetare,lärare, mamma, hustru….oändligt. Detsamma gäller ju Dorothy som verkligen har många järn i elden. I sinom tid läser vi om Din framfart också skulle jag tro.
  Har verkligen nästan varit tillbaka i Zambia och känt atmosfären medan jag läst bloggen. Mycket har ju ändrats förstår jag tex bankärenden. Chankwakwa är verkligen en oas för många besökare i Zambia förstår jag. Ni kanske skulle bygga mera och ha bed and breakfast där ute som business.
  En GOD JUL önskas Er alla.
  Anne-Marie o Lennart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s