Råd och packning inför resa till Afrika ( Zambia)

Idag bär vi hemåt till Zambia.  Vad vi har längtat…….Nu har vi bott i Sverige i över 2 år och är på vägg till Zambia för att besöka leverantörer, släkt och vänner. Men vad har vi i vår packning som kan hjälpa dig när du planera din Afrika resa?

Här följer mina råd och tips för någon från Sverige som tänker resa till Södra Afrika ( Zambia).

Kom ihåg att  trafiken, mygg och sol  är dina värsta fienden när du reser i Afrika.

Rule #1 DO NOT DRINK & DRIVE.  Undvik nattkörning.  Håll fartgränserna. Det är ganska lätt att inte hålla svensk trafikstandard när man kommer till Afrika ( Zambia) där kontrollerna inte är lika många och böterna inte lika häftiga.

#2  Tar med rikligt med myggspray, ( det finns också att köpa i Zambia i alla fall). Det är bra att ha med sig så man slipper köpa det första man gör. Myggorna är aktiva på kvällen så vid 17.oo ska man brassa på med medel, försöka att ha långärmat och långbyxor och helst ljusa färger. På kvällen sover man under myggnät så klart (om man råkar vara i ett malaria område) I Lusaka t ex finns det mygg men inte  malariamyggen.  Följ rekommendationer från Smittskyddinstitutet för malariaprofylax. Eftersom risken för att få malaria ändå finns även om man äter profylax väljer vi själva att inte göra det.  ( inte att rekommendera för förstagångs besökare). Vi har haft malaria några gånger tidigare och känner igen symptomen ganska väl. Det är inte värre än en förkylning här i Sverige men med ryggsmärta och kräkningar. Med en enkel test kan man få det bekräftat och få behandling för det. Här är det viktigt att man inte dröjer.

#3 Hatt, solkräm och solglasögon. Det vet ni alla redan.

#4 Ta med er en massa svensk mat att dela ut dit man kommer på besök. Alltid lika uppskattad inte minst av min Pappa som är från Kalix men bor i Zambia.

# 5 Tar med till andra. Idag har vi med oss 10 väskor, 3 av våra egna och 7 till Arteco barnhemmet. Stort Tack för alla skänkta helt nya kläder från Sverige.

#6 Så lite av dina egna kläder som möjligt. (Man klarar sig faktisk bättre än man tror)

# 7 Visa kort funkar utmärkt nästan överallt i Zambia, så inga stora mängder kontanter behövs. USD och EUR är enkla valutan att växla.

# 8 Eluttagen i Zambia har det engelska systemet “three pin plugs”. Ha med dig en lämplig adapter för telefoner och datorer.

Ungefär så packar vi.

För mygg och sol

För mygg och sol

svensk mat

svensk mat

packning

packning

Mera tips hittar du här

1 thought on “Råd och packning inför resa till Afrika ( Zambia)

  1. Pingback: Att se och göra i Zambia | SAVANNAHOME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s