Matebeto-om att uppskatta din älskade

Har sorterat bilder i några dagar och har hittat en massa som jag skulle vilja visa er. Jag hittade bilder  från “matebeto” ceremonin som min familj hade ordnat för att visa tacksamhet till min man Mattias, för det han har gjort för mig och våra barn. Matebeo är en gammal ceremoni från Bemba stamgruppen. En bemba matebeto är en obestämd ceremoni för att uppskatta varandra även långt efter människor har gift sig. Ceremonin går ut på att laga alla Zambias viktigaste rätter under en hel morgon.  Jag fick äran att laga helstekt kyckling och att röra i den stora nshima grytan. Jag kände mig hedrad då. Vilde verkligen visa min man att han betydde ALLT för mig.  Maten sedan bärs in till festlokalen av glada dansande kvinnor. ( Jag fick vara med också) Traditionellt är det inte riktigt tänkt så. Varje rätt bärs fram till Mattias och han får en detaljerad beskrivning på rätten och dess symbolik. En kvinna tvättar hans händer och fötter. Allt under trumspel, dans och skratt.  Det är fest. Mattias känner sig sedd och älskad.

Det känns så långt borta. Skulle jag vilja dra ihop hela min familj för en hel dag av matlagning bara för min man? Vad gör han för att visa att han uppskattar mig? Så skulle jag nog tänka idag. Nu när vi bor i Sverige, där tid och ork känns alltid som värsta bristvaran, och där allt ska vara så jämlikt. Men när jag tittar på filmen väcks jag av positiva varma känslor. Jag blir påmind om hur mycket jag blev älskad tillbaka för att vi ( jag och min familj) älskade först.

Att visa uppskattning. Det kan nog behövas ibland. Vill du se filmen titta på vår facebook sida.

https://www.facebook.com/photo.php?v=579451085424764&set=vb.319721774731031&type=2&theater

Stora nshima grytan

Jag rör i den stora nshima grytan

Händer och fötter ska tvättas

Händer och fötter ska tvättas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s